A. S. Clubul Român de Ţurcă

Pornind de la ideea de a transforma ţurca din joc sportiv tradiţional în sport naţional, un grup informal constituit din câţiva iniţiatori, în vara şi toamna anului 2010 am organizat o serie de întâlniri pentru a finisa un regulament al jocului care să conţină caracterele unui sport practicabil în aer liber.

Putem aminti organizarea a trei manifestări sportive în cursul lunii octombrie 2010: Turneul Sighetean de Ţurcă (2-3 octombrie, unde între cele opt echipe am avut şi una feminină), Maratonul de Ţurcă(24 octombrie) şi Meciul Campionilor (31 octombrie), cu un total de circa 60 de participanţi, manifestări organizate de Asociaţia Ecologie-Turism Nordica din Sighetu-Marmaţiei.

În ianuarie 2011 odată cu aprobarea statutului şi recunoaşterea asociaţiei ca persoană juridică, noi direcţii, strategii şi posibilităţi de promovare au intrat în calculele Consiliului Director al Asociaţiei Sportive Clubul Român de Ţurcă.

Ca prime realizări ale asociaţiei noastre putem sublinia obţinerea mărcii înregistrate pentru „ţurcă” şi obţinerea brevetului de invenţie pentru materialele sportive: groapa (confecţionată într-un dispozitiv de lemn cu dimensiuni standard), baston şi băţ (ţurcă), organizarea Turneului de Promovare din 14-15 Mai 2011 – cu participarea a nouă echipe sighetene, parteneriatul cu  Lions Club Timişoara pentru meciul demonstrativ desfăşurat la CSS Bega-Timişoara, meci susţinut de două echipe sighetene.

În data de 24 iulie 2011, membri asociaţiei noastre au susţinut un meci demonstrativ la Stadionul Municipal, în cadrul Zilelor Culturii şi Sportului Sighetean, manifestare organizată de Consiliul Local Sighetu-Marmaţiei.

Campionatul Sighetean de Ţurcă ediţia I s-a desfăşurat în perioada 14 August – 16 Octombrie 2011, cu o participare de şapte echipe – peste 50 de participanţi şi organizatori.

În timpul desfăşurării Festivalului Antic şi Medieval “Aeternus Maramoronsiesis” la Sighetu-Marmaţiei ediţia I – 2011 am trezit interesul Asociaţiei Amicii Muzeului din Zalău cu care am încheiat un protocol de colaborare.

Turneul Sighetean de Ţurcă ediţia a II-a s-a desfăşurat în data de 30 octombrie 2011, având înscrise la startul competiţiei un număr de opt echipe.

În cadrul programului “Şcoala Altfel”, program al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, asociaţia noastră a organizat Campionatul Interşcolar de Ţurcă, cu finanţarea de la Consiliul Local Sighetu-Marmaţiei, în cursul lunii aprilie 2012. La această manifestare au participat un număr de 7 şcoli, cu un total de 45 de elevi.

Turneul de promovare, ediţia a II-a s-a desfăşurat în data de 3 iunie 2012, cu participarea a 12 echipe.

În perioada 27-29 iulie 2012 membri asociaţiei noastre au participat la un program intern de instruire, la Pensiunea Fraţii Paşca din Bârsana, ocazie în care am discutat regulamentul de arbitraj aducându-i îmbunătăţiri.

În zilele de 4 şi 5 august 2012, în urma semnării unui contract de parteneriat cu Asociaţia Amicii Muzeului din Zalău, am participat la organizarea manifestării de la Zalău – Porolissum Fest, cu un număr de zece membri activi ai asociaţiei noastre.

În urma interesului manifestat de organizaţiile din oraşele din ţară, am găsit deschiderea necesară organizării unui meci demonstrativ la Agnita – Sibiu, în data de 8 septembrie 2012.

Campionatul Sighetean de Ţurcă ediţia II s-a desfăşurat între 1 septembrie şi 15 octombrie 2012.

În zilele de 20 şi 21 octombrie 2012 a avut loc Turneul Sighetean de Ţurcă ediţia a III-a, în care notăm participarea a două echipe din afara oraşului nostru:  Agnita – Sibiu şi Baia Mare.

Afirmăm că activităţile derulate în cursul anului 2012 le-am putut concepe şi finaliza ca urmare a sprijinului financiar al S.C. BSG S.R.L.

 

Folosindu-ne de legăturile personale, am reuşit să trezim interesul pentru mişcarea noastră în rândul prietenilor emigraţi, dar şi a ONG-urilor din străinătate care au ca scop dezvoltarea şi educarea tineretului în spiritul respectului pentru valorile umane.

A. S. Clubul Român de Ţurcă din Sighetu-Marmaţiei numără la această dată (noiembrie 2012) peste 80 de membri simpatizanţi din care 45 de membri cotizanţi. Prin activităţile derulate, întâlniri amicale, acţiuni de voluntariat, întărim legăturile dintre membri asociaţiei, dezvoltăm spiritul de echipă şi cel competitiv, clădim o mare echipă a practicanţilor jocului de ţurcă pentru a asigura transmiterea acestuia următoarelor generaţii.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, suntem deschişi colaborării cu orice instituţie, cu orice organizaţie naţională sau internaţională care doreşte să participe  la realizarea acestui scop, la omologarea unui nou sport naţional, ţurca.

Preşedinte

Adrian Bârlea

 

Persoană de contact

Mihail Manole

Coordonator programe

A. S. Clubul Român de Ţurcă; Sighetu-Marmaţiei; Maramureş; 435500; Independenţei 8/77; CIF 27926942; RO 16BTRL02501205W59056XX;

www.tzurca.wordpress.com ; www.tzurca.ro

 

4 răspunsuri la A. S. Clubul Român de Ţurcă

  1. Gicu zice:

    Multumim inca o data, cred ca astfel de cuvinte sunt ca o gura de aer proaspat pentru cei aproape 50 de ţurcaşi de la Sighet; sunt cuvinte care le intareste convingerea ca sunt apreciati si efortul lor nu este in van.
    Te asteptam

  2. Gicu zice:

    Mare surpriza, multumim de cuvintele frumoase. Mi-e dor de tine fratiucule! Vii la vara sa dai o ţurcă, de dragul vremurilor frumoase? Avem semnale ca sunt intentii de promovare in randul romanilor din tara unde esti si tu. 🙂 Poate facem un turneu international.

    • un admirator zice:

      Mai Gicutule iti multumesc si eu de frumoasele cuvinte si mai ales de invitatie , tare as vrea sa ne vedem si sa mai trecem cu gandul peste vremurile frumoase petrecute impreuna .
      Eu vin la inceputul lunii Mai acasa , respectiv la spitalul Sighet si tare as vrea sa ne vedem . O sa te sun cand am ajuns acasa.
      Multa sanatate si un an plin de sanatate , bucurii si realizari frumoase pentru voi toti cei care munciti si va daruiti pentru a realiza ceva frumos in Sighet.
      Cu respect!
      Gelu Hutanu

  3. un admirator zice:

    Este foarte frumos si placut sa vedem asemenea evenimente realizate cu multa daruire si dragoste pentru sportul Romanesc.
    Bravo si la mai mare !
    Cu respect Hutanu

Lasă un comentariu