Regulament in imagini

8 răspunsuri la Regulament in imagini

  1. Marian Tone zice:

    La noi ţurca se chema bătac iar baţul se chema ţui, restul regulilor erau ca cele descrise de Emilian

  2. Florina zice:

    Un joc interesant. Poate ar fi util de postat si niste video-uri de la meciuri. Toate cele bune in continuare!

  3. emilmaga zice:

    Frumos joc, langa Fagaras se joaca alte variante:
    emilmaga.wordpress.com/2013/03/23/turca-de-berivoi-si-simonul-de-margineni/
    Sunt curios cate variante exista in toata tara, a stat cineva sa le scrie pe toate?

  4. salut,
    La Islaz, in sudul tarii, exista 2 tipuri de tzurca: simpla si cu cerc.
    Nu exista regula pt numarul de jucatori. Se poate juca si unu la unu dar nu e distractive. Si daca sunt prea multi, dureaza prea mult. E ok cu 4-5 jucatori asa cum am vazut mai sus

    Cea simpla e mult mai aproape de ceea ce este redat mai sus. Nu exista acel sfert de cerc si punctele sunt lungimile de tzurca nu de bata.
    Cei de la prindere nu au voie sa puna mana pe turca pana cel de la aruncare nu estimeaza distanta in turci. In caz contrar se pune lovitura de 100 pte.
    La lovitura, daca echipa de la prindere cere masurarea distantei si e mai mare decat s-a cerut, punctele se dubleaza; altfel, cel de la aruncare este inlocuit.
    La aruncare si la lovitura cel de la bataie poate fi eliminat daca adversarii prind turca atata timp cat aceasta este in aer; pe langa asta au voie sa o stopeze, sa o incetineasca (copii fiind ,o prindeam in caciula, fes, aruncam o bluza peste cat era in aer, o opream cu piciorul cand era pe pamant)

    Cea cu cerc

    Se face un cerc de 3m in diametru (cam cat poti sa te intinzi, cu batacul in mana, tu fiind in centru, sa trasezi cercu in jurul tau).

    Prima etapa
    Se arunca din biba in fata (biba e in partea din fata a cercului). Dupa aruncare batacul se aseaza pe cerc in partea opusa fata de biba.

    A doua etapa
    La lovire turca poate si asezata oriunde in cerc chiar si in biba pentru a imprima acea miscare ascendenta.Are dreptul la numar nelimitat de incercari atata timp cat turca nu paraseste cercul.
    In prima faza nu conteaza distanta la care a fost trimisa turca. Cei de la prindere trebuie sa arunce turca in cerc si aceasta trebuie sa se opreasca in cerc pt a-l elimina pe adversar. Cel de la bataie are dreptul la o singura lovitura (swing) cand turca vine spre cerc. Turca poate fi in aer, pe pamant, important e sa se miste.
    Daca a ratat si turca s-a oprit in cerc, este eliminat. Daca s-a oprit afara, cere distanta in batace de la linia cercului pana la turca (puncte).
    De preferat este ca cel de la bataie sa loveasca turca si sa o trimita cat mai departe(mai multe puncte pt echipa). Daca turca se afla in aer jucatorul poate fi eliminat daca este prinsa de adversar. Daca a atins pamantul poate si stopata/incetinita cu orice parte a corpului daca iti asumi riscul oricarui accident.:)
    Noi pe ulitza trimiteam turca si in partea opusa pt ca nu existau lateralele (cadea in curtile oamenilor si erai eliminat).
    Exista cateva cazuri speciale care fac deliciul jocului (uneori creste riscul de accidentare).
    1. Turca este lovita si se opreste foarte aproape de cerc(pana intr-un metru). Cel de la prindere poate sa faca tot felul de scheme sa ascunda turca, sa fenteze adversarul dupa care sa o arunce in cerc.
    2. Daca este suficient de aproape poate sa puna turca transversal pe linia cercului si adevrsarul este eliminat.
    3. Cel de la bataie poate fi eliminat daca i se pune/opreste turca in biba.
    4. Cel de la bataie daca scapa batacul din mana in momentul loviturii, este obligat sa il recupereze si sa se intoarca in cerc inainte ca adversarii sa ii aseze turca in biba.

    Poate ar mai fi cateva „reguli” dar cred ca tin de fiecare si de cum i s-a transmis jocul.
    Aceasta povestire sper sa contribuie la interactivitatea jocului de turca pt ca daca ramane asa cum este descris mai sus aduce a turca simpla ce se rezuma la acumularea de puncte. Vad ca voi ati stabilit 1111 sau 555. Noi stabileam la inceput pana la cat sa jucam(poate era pe inserat si trebuia sa terminam mai rpd) si la final echipa castigatoare dadea porunci (printre cele mai odioase era caratul in spate pe o anumita distanta). Stiu ca poruncile nu intra intr-o competitie de nivel national (daca se va ajunge la vreodata la faza asta) dar merita mentionate.

    • tzurca zice:

      Multumiri, stimate prieten. Sunt sigur ca ati observat in regulamentul nostru similitudini cu ceea ce ati descris, regulament pe care noi l-am muncit mai mult pe teren, verificandu-l si avand in vedere faptul ca jocul de ţurca va trebui sa fie recunoscut ca sport national, deci cu cat mai putine elemente care sa-i ingreuneze practicarea sau s-o complice. Ar fi deosebit de interesant pentru noi daca am gasi aceste jocuri descrise in vreun volum dedicat jocurilor copilariei, de la noi sau traducere „de afara”.
      Inca o data multumim pentru interes si, cine stie? Poate ne primiti la un meci demonstrativ.

  5. benta zice:

    Am crezut ca sa stabilit ca nu se mai joaca pana la 1111,ci 2 ore.!!

    • tzurca zice:

      “Notă: In cadrul unor concursuri, turnee etc, organizatorii îşi rezervă dreptul de a reduce durata meciurilor la varianta scurtă (până la 555 puncte), sau declararea echipei câştigătoare după 60 de minute sau 120 de minute de joc, aceasta fiind echipa cu cel mai mare punctaj. În caz de egalitate după scurgerea minutelor de joc se trece la lovituri de baraj, fiecare dintre cei patru jucători executând lovituri, câte una, o singură dată, fără posibilitate de refuz, măsurate cu ruleta.

      La epuizarea celor 120 de minute, jucătorul aflat la groapă îşi va finaliza aruncarea, apoi loviturile, meciul încheindu-se cu aceasta.”

      Ce zici? Nu-i foarte greu de citit un text care ne intereseaza, totusi, atat de mult, nu-i foarte greu de inteles ca un regulament omologat trebuie sa aiba in vedere ca si altii sunt incepatori, sau, mai mult, ca noi vom deveni mai buni.
      Dragul meu, aici este vorba despre un regulament in imagini, care pe scurt, sa faca o imagine generala asupra jocului, fara a intra in amanunte, fara a plictisi. Cei ce vor sa-l joace, intra in amanunte si afla ca e un regulament care a prevazut mai multe situatii, nu? Esti de acord cu mine?

Lasă un comentariu