Regulament de arbitraj

Regulamentul de arbitraj

al jocului de ţurcă

Medierea jocului de face de către arbitri, membri ai A.S. Clubul Român de Ţurcă, selecţionaţi şi calificaţi de către asociaţie.

La fiecare meci arbitri vor fi organizaţi într-o ,,brigadă de arbitri” care conţine un număr de 2 arbitri de teren (unul principal şi unul de margine) şi un arbitru de marcaj.

Amplasarea arbitrilor se va face astfel încât să nu deranjeze desfăşurarea meciului.

Arbitrul principal se amplasează pe una dintre tuşe, în teren sau în afara lui, unde consideră că are vizibilitate maximă.

Arbitrul de margine se amplasează pe una dintre tuşe, de obicei în afara terenului iar dacă situaţia jocului o cere, acesta poate arbitra din teren.

Arbitrul de marcaj se amplasează la 5-7 metri în spatele gropii sau în  lateralul ei.

Arbitri sunt pasivi, neutri şi nu au efect faţă de acţiunile jocului, jucătorilor şi a materialului sportiv.

Măsurarea distanţelor cu ruleta este executată de către arbitri astfel: arbitrul de margine fixează capătul ruletei în punctul de intersecţie al celor două laturi ale terenului cu groapa; arbitrul principal punctează mijlocul ţurcii şi comunică arbitrului de marcaj distanţa măsurată în metri; arbitrul de marcaj comunică arbitrului principal rezultatul măsurătorii în lungimi de bastoane (distanţa în metri împărţită la 0,8); arbitrul principal anunţă validarea sau invalidarea licitaţiei.

Oprirea jocului se hotărăşte de către brigada de arbitri în următoarele situaţii: forţe majore, intemperii, lipsa materialului de joc, alte evenimente independente de organizatorii competiţiei, ce nu permit pe moment continuarea acesteia; în aceste cazuri se vor nota timpul scurs, scorul şi jucătorul cu faza la care se poziţionează în momentul întreruperii, meciul urmând a se continua cu aceeaşi fişă de arbitraj la o altă dată hotărâtă de brigada de arbitri.

Întreruperea jocului se hotărăşte de către brigada de arbitri în următoarele situaţii: accidente grave, fenomene meteo de scurtă durată, lămuriri ale fazelor ambigue; în aceste cazuri arbitrul principal va opri cronometrul din dotare, urmând să adauge perioada de întrerupere ca timp de prelungire la finalul meciului, anunţând în ultima parte a jocului, timpul adăugat.

Neînceperea jocului se poate hotărî de către brigada de arbitri în următoarele situaţii: nerespectarea condiţiilor impuse de Comitetul Organizator, de către participanţii la manifestarea sportivă; forţă majoră impusă de condiţiile meteo; lipsa echipamentuluisportiv adecvat; formă şi suprafaţă de joc necorespunzătoare.

Considerarea unui meci pierdut prin neprezentare se aplică echipei sau echipelor anunţate în situaţia în care la data, ora şi locul stabilit pentru desfăşurarea meciului acestea nu se prezintă. În acest caz echipa, sau după caz, echipele, vor înregistra o înfrângere şi o penalizare de -1111 puncte în clasament.

Atribuţiile arbitrilor

a) Arbitrul principal

Verifică starea terenului (să fie corespunzătoare regulamentului), a materialului sportiv şi a echipamentului sportivilor.

Stabileşte ordinea echipelor la ,,aruncare” prin tragerea la sorţi ,,prinderea bastonului” (1).

Dă ,,comanda” de joc, verbal, prin cuvintele ,,atenţie”, ,,joacă” (2)

Comunică celui de marcaj paşii, punctele şi minusurile acumulate de echipă şi jucători.

Decide situaţiile în care ţurca se află în afara terenului sau în interiorul acestuia.

Stabileşte trecerea direct la lovire a jucătorului aflat la groapă în cazul în care ţurca atinge terenul şi apoi un jucător aflat în apărare sau în cazul în care ţurca atinsă iese în afara terenului.

Urmăreşte numărul de greşeli la lovire.

Anunţă loviturile de ţurcă verbal prin cuvântul ,,ţurcă” şi ridicarea mâinii vertical.

Se consultă cu colegii de brigadă în situaţiile ambigue.

Comunică jucătorilor căpitani de echipă, atenţionările, avertismentele, penalizările, întreruperile, prelungirile şi încheierea  meciului.

Indică locul de unde se execută aruncările şi paşii.

Timpul de joc este dat de cronometrul arbitrului principal.

Hotărăşte schimbarea materialului sportiv deteriorat în timpul jocului.

b) Arbitrul de margine

Comunică arbitrului principal situaţiile de ,,afară” a ţurcii şi „pas” (vezi regulamentul jocului) când acestea se desfăşoară pe tuşa asigurată de el.

La solicitarea arbitrului principal comunică situaţiile de atingere la aruncare şi lovire, precum şi în cazul prinderilor nereuşite.

Participă la clarificarea situaţiilor ambigue.

Comunică arbitrului principal cazurile de atitudine nesportivă a jucătorilor.

În caz de forţă majoră poate prelua atribuţiile arbitrului principal în timpul jocului.

c) Arbitrul de marcaj

Întocmeşte foile de arbitraj (3), ţine evidenţa punctelor, a loviturilor de ţurcă, a paşilor pe echipe.

Comunică scorul şi paşii la schimbarea echipelor în teren.

Poate participa la observarea fazelor de joc şi comunică observaţiile la cererea arbitrului principal.

Întocmeşte clasamente, punctaje, tablourile de desfăşurare a meciurilor în cazul turneelor şi campionatelor.

Penalizări

Prezenţa pe suprafaţa de joc a jucătorilor care nu participă la joc este interzisă.

Cercul de cinci metri din jurul gropii de aruncare este doar al jucătorului aflat la „lovire” sau „aruncare”.

Jucătorii aflaţi în cerc în timpul aruncării sau lovirii jucătorului aflat la rând, vor fi atenţionaţi.

Sfidarea arbitrilor şi a jucătorilor, contestarea deciziilor arbitrilor în timpul jocului, dialogul între adversari, aruncarea bastonului, tragerea de timp, se atenţionează; după gravitate sau la repetare se penalizează cu avertisment notat în foile de arbitraj; al doilea avertisment aduce eliminarea jucătorului din meci fără dreptul de a fi înlocuit cu o rezervă pentru următoarea fază de joc la care acesta ar fi trebuit sa participe: dacă abaterea se penalizează în timp ce echipa este în apărare, jucătorul nu va intra la rândul lui la lovire iar dacă abaterea a fost sancţionată la groapă sau când echipa a fost la lovire, în faza următoare, în apărare, echipa va juca în trei fără cel penalizat. Într-un meci ulterior, în aceeaşi competiţie, repetarea atitudinii de mai sus de către acelaşi jucător, atrage eliminarea întregii echipe din competiţie cu pierderea punctelor acumulate.

Avertismentul verbal se notifică pe foile de arbitraj cu asterix in dreptul numelui jucătorului penalizat.

Semnele convenţionale şi comunicări verbale

Semnele convenţionale şi comunicările verbale ajută sportivii şi arbitri să comunice fazele de joc şi publicul să înţeleagă logica măsurilor luate pe terenul de ţurcă.

Semnele convenţionale şi comunicările verbale se execută concomitent şi cu voce fermă.

„Atenţie”, rostit de către arbitrul principal, acesta având privirea spre jucătorii din teren, cu braţul ridicat şi palma înspre jucători.

„Joacă”, rostit de către arbitrul principal, acesta având privirea spre groapă şi indicând cu braţul jucătorul de la groapă.

„Pas”, rostit de arbitri de teren, cu braţul ridicat vertical.

„Teren”, rostit cu braţul întins lateral înspre teren.

„Afară”, rostit cu braţul întins lateral înspre afara terenului.

„Minus o sută”, rostit cu braţul întins înspre jucătorul care a incercat prinderea.

„La lovire”, rostit concomitent cu indicarea gropii, cu braţul întins.

„Ţurcă”, rostit concomitent cu ridicarea braţului la verticală.

„Nimic”, rostit concomitent cu încrucişarea braţelor pe plan orizontal şi deschiderea lor; această comunicare se execută în urma oricărei acţiuni nevalidate.

Finalul unui meci se comunică oficial de către arbitrul principal astfel: „Atenţie”, rostit cu braţele ridicate deasupra capului, „Final de meci”, concomitent cu încrucişarea braţelor în plan vertical şi deschiderea lor, „Scor”, indicând arbitrul de marcaj cu braţul întins. Arbitrul de marcaj comunică scorul la care s-a finalizat meciul.

Ţinuta sportivilor, echipamente de protecţie

La competiţiile organizate de către A. S. Clubul Român de Ţurcă ţinuta sportivă a jucătorilor este obligatorie şi este compusă din tricou/bluză sport, pantaloni sport scurţi sau lungi, pantofi sport. Se recomandă folosirea echipamentului de protecţie (cască, ochelari).

Arbitrul are obligaţia să nu permită accesul sportivilor echipaţi necorespunzător.

Ţinuta arbitrilor pe teren

La competiţiile organizate de către A. S. Clubul Român de Ţurcă ţinuta arbitrilor este compusă din: tricou/bluză sport de culoare neagră, pantaloni scurţi /lungi de culoare neagră, pantofi sport. Semnele distinctive sunt următoarele: sigla, logo-ul omologat al Asociaţiei pe faţa tricoului, în partea stângă iar pe spatele tricoului având inscripţia „Arbitru”. La nevoie, arbitrul poate purta bască.

Prezentul regulament poate suferi modificari, organizatorii turneelor, campionatelor vor face referire la data ultimei modificari a formei după care se vor arbitra întâlnirile de ţurcă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s