Cronicile meciurilor

Debut în forţă, meci frumos

Galacticii – Sighetenii 597 : 685

 

Sighetenii: Cioată Mic (C), Myti, Shaorma, Ciolo

Galacticii: Chinezu (C), Benţa, Adi, Gigi

Arbitri: Fredi Feher, Sergiu Man, Alexandru Călin

Noaptea Ţurcaşilor, manifestare care a punctat sărbătorirea unui an de la primele acţiuni de implementare ca sport a jocului de ţurcă, a marcat anul acesta startul Campionatului Sighetean de Ţurcă – 2011, sezonul I.

 

Regulamentul campionatului prevede jucarea meciurilor în sistem “fiecare cu fiecare” între cele şapte echipe înscrise în campionat. La finele sezonului clasamentele întocmite vor stabili echipa campioană pe baza cumulului de victorii şi cel mai bun ţurcaş (jucătorul cu cele mai multe puncte acumulate).

Drept urmare, sâmbată 27 august, prima provocare a pus faţă în faţă două dintre cele mai bune echipe la ora actuală: Galacticii şi Sighetenii. Balanţa s-a înclinat în favoarea Sighetenilor după un meci strâns şi echilibrat. Diferenţa de scor, sub cele 100 de puncte care premiază lovitura de ţurcă, subliniază acest fapt.

Începutul partidei pune presiune pe Galacticii aflaţi la prindere, aceştia se precipită, ceea ce permite Sighetenilor să facă primele puncte din postura echipei aflate la lovire. Urmează o perioadă de tatonare în care se înscriu puncte puţine, echipele succedându-se atât la aruncare cât şi la prindere. Acest lucru determină o evoluţie strânsă a scorului, Sighetenii conducând aproape în permanenţă, cu excepţia unor momente din prima jumătate a meciului când Galacticii au preluat conducerea.

Prima parte a meciului este marcată de seria bună la lovire a lui Ciolo care departajează pe moment echipa Sighetenilor. Galacticii încearcă să prindă ţurca pe fazele de lovire ale Sighetenilor, nu reuşesc, şi minusează de două ori, dar remontează aproape imediat prin singura lovitură de ţurcă a meciului executată de Chinezu.

În partea a doua, Adi are o intenţie de prindere a ţurcii după lovire, urmează o necoordonare în teren a Galacticilor şi apoi Adi atinge ţurca aflată în mişcare după ce aceasta a atins terenul. Arbitrul Sergiu Man aflat aproape de fază decide depunctarea echipei cu 100 de puncte. Galacticii protestează, dar arbitri partidei hotărăsc depunctarea ca fiind corectă, echipa în culpă admiţând acest lucru.

Galacticii intră în criză de timp, se motivează bine, recuperează şi în ultimele 20 de minute se apropie la 88 puncte de Sigheteni. Este rândul acestora să aibă emoţii pentru rezultat. Galacticii sub presiunea timpului greşesc totuşi, nu-şi fac jocul la aruncare, deci nu au drept de lovire şi astfel stagnează. Benţa la un moment dat aruncă bine, dar loveşte cu boltă şi Cioată Mic prinde, trimiţând echipa Galacticilor la prindere.

În ultimele minute ale meciului emoţiile presează echipa Sighetenilor, Galacticii apărându-se bine în teren, astfel că finalul este marcat de o serie de aruncări ratate până la acelaşi Ciolo care punctează doar 20 puncte, dar meciul se încheie cu execuţia acestuia.

Moroşenii, victorie clară

Motopolini – Moroşenii 44 : 705

 

Motopolini: Szebi (C), Dascălu, Andrei, Edi

Moroşenii: Dahaka (C), Lică, Elisav, Sergiu

Arbitri: Mihail-Gerald Manole, Alexandru Călin

Începutul calendaristic al toamnei ne-a adus cea de-a doua provocare din campionat. “Motoriştii” de la Motopolini n-au reuşit să “depăşească” echipa momentului la ţurcă.

Meciul debutează cu un minus al Moroşenilor aflaţi la prindere (min. 15), dar la prima serie de lovituri de la groapa de ţurcă Dahaka are câteva reuşite bune şi aduce scorul echipei pe plus. Motopolini nu se lasă cu una, cu două şi minusează şi ei pentru prima oară.

Partida se desfăşoară în nota de dominare a Moroşenilor şi se animă puternic între minutele 71 şi 90. În acest interval Edi îl elimină pe Lică printr-o aruncare din teren spectaculoasă, Dacălu reuşeşte o prindere în cros şi elimină ultimul jucător al Moroşenilor, aflat la aruncare. Dascălu aruncă bine de la groapă, reuşeşte şi o lovitură bună, dar Lică pe fază prinde înspre centrul terenului şi Moroşenii revin în zona de punctare. Edi prinde succesiv la Dahaka şi Lică, iar Dascălu ţinteşte precis bastonul de la distanţă.

Minutul 80 marchează intrarea târzie în joc a lui Andrei, dar acesta punctează bine pentru echipă cu lovituri lungi. Bestya îi întrerupe seria reuşitelor 5 minute mai târziu.

După o oră şi jumătate de joc echipele solicită schimbarea ţurcii deoarece aceasta era fisurată, iar arbitrii acceptă propunerea. Meciul continuă şi este presărat cu minusuri de ambele părţi, prinderi de la aruncare sau lovire, eliminări succesive de la groapă. Szebi şi Andrei sunt “motoarele” celor de la Motopolini, iar pentru Moroşeni Dahaka punctează aproape mereu, Lică ocupându-se de partea defensivă. Urmează prinderi după aruncări lungi sau eliminări frumoase de la distanţă.

Ultimele minute sunt pline de evenimente: Elisav loveşte lung, cere 60 de puncte, Motopolini refuză solicitarea, drept pentru care arbitri măsoară lungimea loviturii cu ruleta. Nu se confirmă solicitarea şi Moroşenii minusează dublu.

Bestya aruncă bine, evită eliminarea, loveşte bine, dar este scos în ultimul minut de Edi. Motopolini au ultimul cuvânt, Andrei loveşte, cere şi el 60 de puncte, Moroşenii refuză la rândul lor, iar arbitri reintră în teren pentru măsurare. Aceştia nu confirmă solicitarea şi Motopolini suportă elegant depunctarea pe final de meci.

Lovituri de ţurcă: Dahaka (3), Edi (1)

Bucurie şi frustrare

Sighetenii – Moroşenii 523 : 547

Sighetenii: Cioată Mic (C), Myti, Shaorma, Ciolo

Moroşenii: Dahaka (C), Lică, Elisav, Sergiu

Arbitri: Adrian Bârlea, Alexandru Călin, Flaviu Gyalog

Partida disputată între două echipele importante ale campionatului a produs jucătorilor cât şi spectatorilor un val de emoţii. Finalul incandescent a produs bucurie Moroşenilor şi frustrare Sighetenilor, deşi putea fi foarte bine invers.

Arbitrul Adrian Bârlea aruncă bastonul între cei doi căpitani, Dahaka îl câştigă şi Moroşenii trec la aruncare-lovire. Acumulează primele puncte, Bestya nu mai ajunge în situaţia de a puncta şi e rândul Sighetenilor să modifice scorul prin loviturile lui Cioată Mic. Minutul 5, Dahaka ratează o prindere a loviturii executate de Cioată şi se înregistrează primul minus de 100 de puncte înscris în dreptul Moroşenilor. În minutul 8 Ciolo scapă de o eliminare din 5 m datorită lipsei de concentrare a lui Dahaka. Cioată Mic prinde din alegare ţurca aruncată de la groapă de Lică, iar minutul 19 marchează ruperea bastonului în timpul loviturii lui Dahaka.

Sighetenii minusează şi ei relativ repede (min. 23) după care în minutele următoare Lică are o serie bună de aruncări şi lovituri, dar Elisav cumulează trei greşeli succesiv. Acest lucru nu contează prea mult în economia jocului, astfel că în minutul 30 Moroşenii conduc la o diferenţă de 217 puncte.

Între minutele 32 şi 59 jocul se derulează liniar, cu Moroşenii la conducere, iar Sighetenii, mereu în defensivă, nu pun probleme în ceea ce priveşte răsturnarea de scor. În acest interval Moroşenii mai înregistrează un minus de 100 de puncte prin Dahaka, dar tot el remontează, Shaorma prinde în spatele terenului o lovitură a lui Lică, Mity prinde la rândul lui la Dahaka, Lică lobează o lovitură şi Cioată Mic prinde pe piept. Tot aici se remarcă prinderile lui Ciolo, aruncarea lui Elisav direct în afara terenului şi ratările “la mustaţă” în vederea eliminării ale lui Cioată şi Elisav.

În minutele următoare Cioată Mic are trei ratări la lovire şi din acest moment moralul personal scade şi se transmite şi echipei. Jocul slab a lui Cioată îşi pune amprenta asupra scorului, aruncările şi loviturile nu îi ies, nu se regăseşte în joc şi până în minutul 66 echipa Sighetenilor suferă, mai ales că Lică îi “toacă“ cu diverse aruncări, ceea ce face ca Sighetenii să nu aibă drept de lovire şi prin urmare nu pot puncta. Urmează două minute de eliminari reciproce ale echipelor, Lică şi Cioată Mic îşi fac serviciul pe linia de ţurcă, Mity îl elimină pe Dahaka de la groapă cu aruncări precise de la 25 m. Minutul 76 consemnează o uşoară contră a echipelor privind cumulul de paşi (actorii principali fiind Lică şi Cioată Mic).

Parcă nu era suficient, dar în minutul 84 Cioată Mic ratează o prindere a loviturii lui Elisav şi Sighetenii minusează 100 puncte. Perioada dintre minutul 86 şi 94 este marcată de aruncările foarte lungi ale lui Elisav (la cca. 35 m), Cioată şi Shaorma se dublează la prindere dar ratează amândoi, Sighetenii mai elimină o dată Moroşenii de la groapă, aceştia din urmă încep să-şi agraveze situaţia făcând un nou minus prin Dahaka, dar după o oră şi jumătate de joc scorul este favorabil celor provocaţi: 581 – 244 pentru Moroşeni. Tot în acest interval este rândul lui Elisav şi Lică să se dubleze la prinderea aruncării lui Mity, şi reuşesc eliminarea acestuia. În minutul 94 ţurca nu vrea să lovească bastonul în încercarea de eliminare a lui Mity la Elisav, dar la a doua încercare de la o distanţă mai mare acest lucru se întâmplă.

Bestya scoate Sighetenii de la groapă fără ca aceştia să puncteze, iar acest lucru slăbeşte şi mai mult moralul Sighetenilor, care par obosiţi, nu le mai iese aproape nimic, nu mai urmăresc ţurcile, sunt cu moralul la pământ.

Dahaka îşi face numărul la lovire şi mai rupe un baston în minutul 106. Acest minut reprezintă momentul cheie al meciului. Dacă Cioată Mic nu a fost în elementul lui tot meciul până acum, după ce că Dahaka a punctat bine dar a prins slab, în acest minut 106 Dahaka loveşte şi solicită 59 de puncte. Cioată Mic, inspirat, refuză. Arbitri, sub coordonarea preşedintelui A. S. Clubul Român deŢurcă, măsoară lovitura şi nu confirmă solicitarea. Rezultatul măsurătorii: 58,5 puncte. Acest lucru duce la un minus de 118 puncte în defavoarea Moroşenilor. În minutul 111 Sighetenii sunt scoşi din nou fără să modifice scorul, Lică punctează şi aduce un avantaj echipei sale, mai mare de două lovituri de ţurcă. Meciul părea a se îndrepta spre un final aşteptat, victoria Moroşenilor, mai ales că scorul creştea în favoarea acestora la o diferenţă de 300 de puncte când mai erau 6 minute până la final. Este momentul în care Lică ratează o prindere din lovitură şi scorul revine la o diferenţă de cca. 200 de puncte.

Finalul e nerecomandat cardiacilor, Sighetenii sunt la groapă şi fac punct după punct, Cioată Mic parcă renaşte şi este eliminat după ce mai aduce echipei ultimele 50 de puncte ale sale. Urmează Shaorma şi cronometrul se opreşte, dar acesta are voie să-şi execute ultima lovitură… cu o solicitare de 50 de puncte Sighetenii ar fi răsturnat scorul, fără ca Moroşenii să mai poată face ceva. Jucătorii şi spectatorii sunt în picioare şi aşteaptă lovitura finală a lui Shaorma. Presiunea şi importanţa momentului îşi spun cuvântul şi lovitura acestuia este sub numărul de puncte necesare. Scorul final înregistrează o diferenţă de doar 24 de puncte.

Având în vedere că Sighetenii n-au fost în formă, Moroşenii au dominat de la început până la sfârşit, ne putem întreba care frustrare este mai mare: a Sighetenilor că au pierdut sau a Moroşenilor că puteau pierde fără drept de apel la lovitura lui Shaorma? Ei bine, credem că frustrarea Moroşenilor ar fi fost mai mare.

În Stejari a dat un virus / şi-au pierdut meciul la minus!

Tinerii Roşii – Stejarii 1111 : -100

Tinerii Roşii: Flaviu (C), Cătă, Iura, Vasi

Stejarii: Chişiu (C), Ionică, Sorin, Andi

Arbitri: Mihail-Gerald Manole, Geta Manole, Florin Gavriş

Pare greu de crezut, dar chiar aşa s-a-ntâmplat, cu 24 ore înainte de începutul meciului, căpitanul Stejarilor anunţă neparticiparea datorită îmbolnăvirii de varicelă. Din acest moment a-nceput show-ul. Show-ul Tinerilor Roşii!

Cum nimeni nu poate şti cum îl poate lovi neşansa, tot aşa şi Stejarii noştri n-aveau cum să ştie. În primul rând primesc lovitura sorţii din partea căpitanului lor, bolnav de varicelă (îi urăm sănătate grabnică!), iar apoi o primesc pe a doua: Tinerii Roşii încep meciul la aruncare-lovire! Necunoscătorii jocului ar putea întreba: ce importanţă are? Iacă-tă că are! Are importanţă acest lucru în momentul în care diferenţa de valoare între echipe este mare sau dacă una dintre echipe este neantrenată, neomogenă sau neexperimentată. Eh, în cazul de faţă, Stejarii păreau că fac cunoştinţă unul cu altul în timpul meciului!

Deci, cum spuneam, Tinerii Roşii încep la serviciu, încep tare, serioşi, puşi pe treabă. Adică aşa cum trebuie luat fiecare meci. Că are meci cu ultima clasată sau cu prima, interesul echipei trebuie să fie victoria, pentru că în sistemul actual de joc doar aceasta contează. Şi începe să plouă, dom’le! Cu ţurci din aruncare, din lovire, cu lovituri de ţurcă de-a dreptul! Stejarii se-ncovoaie şi suportă, prost amplasaţi pe teren, pentru că aşa si-au propus în strategia de joc, să nu intervină la ţurcile din lovitură şi să aştepte greşeala adversarilor, să-i elimine prin aruncări spre baston sau prinderi din aruncare. De ce asta? Datorită lipsei de antrenament şi coordonare. Şi s-a văzut! N-au realizat nimic. Niciun punct sau alte manifestări demne de înscris.

Iată pe scurt principalele lor “realizări”: după două-trei “cadouri” (lovituri scurte, lobate, uşor de prins) ale lui Cătă, se hotărăsc să intervină la alte două “cadouri” de acelaşi fel făcute de data asta de Vasi, şi reuşesc să le prindă (uimirea echipei necesită mai mult spaţiu pentru descriere), echipa este scoasă constant de la groapă, estimează greşit o lovitură de 48 de puncte care la măsurare s-a dovedit a fi chiar de 52 de puncte, refuză şi cele 15 puncte pe plus, după care ratează loviturile de la groapă, fac primele puncte, dar pe minus, termină meciul învinşi în 40 de minute, pentru că scorul ajunsese deja la 1111 puncte pentru Tinerii Roşii. Ce se va întâmpla în următoarele meciuri? Îşi vor doborî recordul negativ sau vor produce surprize plăcute? Vom vedea.

Paradoxal, realizările Tinerilor Roşii, pe bune de data asta, ar părea mai puţine. Dar sunt mai consistente şi pozitive, astfel: Cătă realizează 4 ţurci şi prinde toate ţurcile care “mişcă”, Flaviu realizează o lovitură de ţurcă drept bonus (parcă nu erau destule!), Vasi punctează la limita de 50 de puncte, Iura participă în toate fazele, în special la eliminările echipei adverse prin efectuarea paşilor cumulaţi.

Concluzionăm spunând că eforturile depuse, chiar în sportul practicat de plăcere, aduc satisfacţii cel puţin de tipul “mens sana in corpore sano”.

Lovituri de ţurcă: Cătă (4), Flaviu (1)

Duelul generaţiilor

Juniorii – Moroşenii 580 : 507

 

Juniorii: LuLu (C), Lor!, Rolf, Emil

Moroşenii: Dahaka (C), Bestya, Radu, Florin

Arbitri: Florin Gavriş, Mihail-Gerald Manole, Viorel Repa

Planificarea meciurilor tinerilor de la Juniorii nu a dat roade, au fost nevoiţi să provoace cea mai titrată echipă din campionat, în schimb partida jucată le-a dat satisfacţie.

 Din câte se pare strategia de joc şi planificarea succesiunii meciurilor pentru Juniori a fost alta decât cea din realitate. Urmărind jocurile desfăşurate până la ora meciului şi-au propus să strângă victorii în clasament provocând echipele mai slab cotate. Dar iată că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de pe tabela de programare a jocurilor. Au provocat în special echipa Stejarilor, decimată de viruşi (sic!), indisponibilă pentru joc în timpul săptămânii sau cu jucători plecaţi în diverse delegaţii (de serviciu) şi alte cele. Au fost refuzaţi o dată (echipele au dreptul prin regulament să refuze două provocări ale unei echipe adverse) drept urmare, dornici de joc, au trebuit să se reorienteze. şi peste cine au dat? Peste Moroşeni, cea mai activă echipă în programarea meciurilor. Nu le era treaba asta în plan, dar oricum trebuiau să-i înfrunte. Aveau şi un oarecare ascendent, lipsa lui Lică din echipa Moroşenilor. Cu sau fără Lică, Moroşenii erau o nucă tare, greu de învins.

Meciul s-a jucat duminică 11 septembrie, ora 9.30, şi nu cred că Moroşenii s-au gândit că această zi ar putea fi premonitorie. Zdruncinarea din temelii a marii puteri mondiale să coincidă cu zdruncinarea marii puteri din campionatul de ţurcă de la noi. Dar unele lucruri se află dincolo de noi şi ceea ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat. Juniorii, generaţia care vine din urmă, au învins. Şi asta e un lucru îmbucurător deoarece astfel de evenimente pot duce ţurca mai departe, numai aşa ţurca nu devine plictisitoare. Permiţând desfăşurări şi evoluţii ale clasamentelor neaşteptate, ţurca progresează şi poate genera interes mai larg.

Vorbind puţin de meci, precizăm că în această partidă s-a înregistrat pentru prima oară prelungiri ale timpului regulamentar de joc, circa 7 minute,  pentru trageri de timp şi estimări neregulamentare ale punctelor rezultate în urma lovirilor.

Una peste alta, Juniorii au condus tot timpul şi au reuşit să învingă. Meritul lor, felicitările noastre, cinste învinşilor, pentru că ţurca are nevoie de astfel de meciuri care să o ducă mai departe spre nivele superioare de cunoaştere, înţelegere şi dezvoltare a jocului.

Tineri în glorie

Tinerii Roşii – Motopolini 905 : 525

 

Tinerii Roşii: Flaviu (C), Cătă, Vasi, Iura

Motopolini: Szebi (C), Dascălu, Andrei, Ovidiu, Edi

Arbitri: Mihail-Gerald Manole, Geta Manole

Spre deosebire de Juniori, Motopolini şi-au programat primele meciuri cu cele mai redutabile echipe. Deşi până acum au pierdut, Motopolini reuşeşte să facă faţă cu brio cerinţelor actuale ale jocului de ţurcă.

Practic echipă nouă faţă de sezonul trecut, Motopolini are un joc demn de a fi luat în seamă de către oricare dintre echipele din campionat. Cu jucători buni la lovire, sărituri, prindere sau aruncări de eliminare, cu alţii care şi-au menţinut forma de joc sau chiar şi-au îmbunătăţit-o, Motopolini are prestaţii bune în acest sezon.

Meciul se desfăşoară în nota de dominare a Tinerilor Roşii care conduc aproape în permanenţă, fără a avea prea mari emoţii privind rezultatul final, cu excepţia primelor minute când scorul oscila între cele două combatante (primele 30 de minute) şi a minutului 70 când Motopolini se apropie la doar 5 puncte diferenţă: Tinerii Roşii aveau 487 de puncte, iar Motopolini 482.

Antrenamentele susţinute şi omogenitatea echipei a contat foarte mult, ceea ce a permis Tinerilor să nu cedeze, răsturnarea de scor să nu se producă şi să aibă caracter permanent. Motopolini au acumulat oboseala pe parcursul meciului şi chiar dacă ar fi reuşit să conducă, menţinerea avantajului pe tabela de marcaj ar fi fost o problemă pentru ei.

Sintetic, principalele momente ale meciului sunt cele în care Iura minusează 100 de puncte scăpând lovitura lui Dascălu, Cătă este anihilat la aruncare de către Andrei, Vasi punctează la recuperare cu lovituri de 40 de puncte, eliminări reciproce între Andrei şi Cătă cu prinderi la limita loviturilor de ţurcă, execuţia foarte bună a paşilor de către Ovidiu la aruncările de eliminare, momentele fără puncte ale celor de la Motopolini în timpul cât erau la groapă, ratările la lovire ale lui Andrei (minutele 80 şi 95) sau Vasi (minutul 62), ratările milimetrice la aruncare spre baston (Edi, minutele 83 şi 90), lovituri telefonate ratate la prindere (Ovidiu nu este la post) sau, din contră, prinse (Dascălu prinde la Vasi), seriile bune la groapă ale lui Vasi (minutul 82), eliminările lui Dascălu prin aruncări lungi din teren.

Alte momente frumoase au fost cele din minutul 24 când Cătă loveşte cu piciorul ţurca aflată în zbor, Vasi o prinde şi Andrei este eliminat de la aruncare, sau când tot Cătă, depăşit de ţurcă în zbor, execută o pivotare şi prinde în alergare o lovitură la limita celor 100 de puncte, ori când Iura (minutul 77) aruncă tare pe flancul stâng, ţurca iese în afara suprafeţei de joc cu aproximativ 1 m, dar se stabilizează în teren.

Cu 35 de minute înainte de final, deşi scorul era favorabil Tinerilor, arbitrul Mihail-Gerald Manole potoleşte comentariile insolente ale acestora. Meciul se îndreaptă liniar spre final, cei de la Motopolini par obosiţi şi nu se mai concentrează suficient, Dascălu ratează o prindere la lovire, echipa lui mai minusează 100 de puncte, iar gongul de final este bătut de Flaviu cu o lovitură de 35 de puncte.

Lupta titanilor

Moroşenii – Tinerii Roşii 666 : 873

 

Tinerii Roşii: Flaviu (C), Cătă, Vasi, Iura

Moroşenii: Dahaka (C), Elisav, Bestya, Radu, Dani Hotea

Arbitri: Geta Manole, Sorin Halici, Viorel Repa

Duminică 18 septembrie a fost ziua în care s-au organizat două meciuri în cadrul Campionatului Sighetean de Ţurcă. Din primul meci putem trage concluzia că un singur jucător nu poate susţine o echipă întreagă, iar din cel de-al doilea putem reţine faptul că o echipă contează mai mult decât un jucător.

Condiţiile meteo la ora desfăşurării primului meci au fost excelente, cu excepţia unor uşoare adieri de vânt care au influenţat traiectoriile ţurcii. Provocarea Moroşenilor de către Tineri pare a fi survenit relativ repede, dar nerăbdarea tinereacă a fost determinantă. Şi se pare că a dat roade, mai ales că echipa Moroşenilor era lipsită şi de data asta de cel mai bun aparător al lor, Lică. Echipele au valori relativ egale, deşi evoluţia scorului a scos în evidenţă experienţa Moroşenilor. Aceştia au condus aproape tot timpul, uneori şi cu 300 de puncte avans. În aceste momente intervine relaxarea şi aceasta la rândul ei slăbeşte vigilenţa şi concentrarea la joc. Chiar asta s-a întâmplat, iar când Tinerii Roşii au redus din handicap şi au început să conducă (spre finalul meciului), era deja prea târziu pentru Moroşeni să revină, tocmai din lipsa acestei concentrări la joc. Aşa se face că Dahaka şi-a făcut jocul obişnuit, dar n-a fost suficient pentru echipă. N-a avut suficientă susţinere în faza de apărare şi drept consecinţă echipa lui a pierdut.

Aşa cum spuneam vântul a incomodat loviturile de ţurcă, singura reuşită de acest gen fiind cea a lui Cătă din minutul 42.

Meciul s-a desfăşurat în nota de dominare a Moroşenilor, în prima parte echipele scoţându-se reciproc de la groapă, Tinerii Roşii minusând 200 de puncte. Jocul a constat în duelul celor doi jucători marcanţi, Dahaka şi Cătă, ambii având intervenţii bune la prindere din lovire, dar şi ratări ale acestora, recuperate tot de ei când erau în faza de punctare, la lovire.

Momentele cheie ale meciului au fost: Elisav face furori prinzând toate ţurcile aflate în zbor (min. 40) şi rupe bastonul în timpul lovirii în minutul 90, Cătă minusează 100 de puncte după care elimină echipa adversă cu o prindere pe piept (min. 22), Dahaka cere 37 puncte, dar măsurarea loviturii nu îi dă dreptate, erau doar 36,5 puncte (min. 113), Flaviu are momente bune la aruncările de eliminare, Iura are lovituri succesive de peste 50 de puncte (min. 83), Bestya ratează o prindere la lovire (min. 112) dar face şi puncte acoperitoare pentru scorul echipei.

Scorul final este de partea Tinerilor, dar aceştia sunt abia la prima confruntare serioasă. Felicitările noastre, pentru că au învins o echipă cu pretenţii la câştigarea campionatului.

Lovituri de ţurcă: Cătă (1)

Meci echilibrat, meci controversat

Motopolini – Juniorii 647 : 702

 

Motopolini: Andrei (C), Dascălu, Edi, Ovidiu

Juniorii: LuLu (C), Lor!, Rolf, Liviu, Emil

Arbitri: Geta Manole, Sorin Halici, Viorel Repa

Cel de-al doilea meci al zilei s-a desfăşurat la aproximativ trei ore de primul şi a debutat în acelaşi stil. Echipele au început cu minusuri împărţite echitabil. Juniorii sunt primii la groapă şi conduc tot timpul. Meciul are o desfăşurare echilibrată, fiecare echipă având cel puţin un jucător ieşit din formă (Lulu de la Juniori şi Edi de la Motopolini, care nu punctează deloc), dar au şi câte unul cel puţin care trage echipa după el (Emil şi respectiv Andrei, ambii cu câte o lovitură de ţurcă, sau Dascălu aflat în formă mare la aruncările de eliminare de pe centrul terenului strânge nu mai puţin de nouă reuşite).

Partea deranjantă a acestui meci este reprezentată de contestarea deciziilor arbitrilor în special de către căpitanul Juniorilor, probabil frustrat din cauza lipsei de formă din timpul meciului. Oricum ar fi, deocamdată nu avem arbitri dovediţi a fi părtinitori, şi nici nu au cum fi, pentru că ţurca este un joc atât de echipă cât şi individual.

Oficial, în acest meci s-a contestat bastonul cu care au jucat ambele echipe, deci aceleaşi şanse de câştig le-au avut fiecare. Ciudat este că învingătorii şi-au declinat intenţia de a iniţia procedura. Oricum ar fi, de dragul unor puncte individuale se riscă victoria echipei din mână. Între două echipe echilibrate valoric, orice scor este posibil, oricare dintre acestea pot primi laurii victoriei.

Notă: Până la data redactării acestei cronici, nu sunt semnale că s-ar fi redactat cererea comună de rejucare a acestui meci, probabil, interesul echipei a primat, totuşi, interesului personal.

Lovituri de ţurcă: Emil (1), Andrei (1)

Meci de suflet

Stejarii- Moroșenii -539 : 1008

Stejarii: Vasicu (C), Ionică, Sorin, Chișiu

Moroșenii: Dahaka (C), Bestya, Radu, Dani Hotea

Arbitri: Sorin Halici, Vio Repa

Întâlnirea dintre cele două echipe, care se cunosc încă de la începuturile mișcării de promovare a jocului de țurcă, a generat un meci relaxat, desfășurat într-o atmosferă prietenească.

După ce că în primul lor meci din campionat Stejarii n-au rezistat în fața Tinerilor Roșii mai mult de 40 de minute, de data aceasta au luptat pe tot parcursul celor două ore de joc.

Superioritatea valorică a Moroșenilor a fost evidentă, manifestată prin 37 de lovituri generatoare de puncte față de cele 10 ale Stejarilor. Față de primul lor meci, Stejarii au ieșit la joc și și-au asumat riscuri la prinderea loviturilor, reușind patru prinderi de eliminare la lovire, iar Moroșenii, doar două realizări de acest fel.

Statistica ratărilor la prinderea loviturilor este în defavoarea Stejarilor, aceștia ratând 6 prinderi de eliminare, față de 4 ale Moroșenilor. Numărul de pași acumulați de cele două echipe este echilibrat, toate aceste lucruri semnificând dispoziția pentru joc a Stejarilor, in pofida superiorității Moroșenilor.

Momentele bune de joc și realizările personale au fost aplaudate sportiv de ambele echipe, acestea bucurându-se în aceeași măsură de jocul bun al coechipierilor, cât și de cel al adversarilor.

Exemple în acest sens sunt: cele două lovituri de țurcă înregistrate de Dahaka, prinderile la lovire ale lui Radu și Dani Hotea, iar de cealaltă parte ale lui Sorin și Chișiu (acesta are o prindere în poziție statică, de pe picioare, țurca aflându-se lateral în aer).

Atmosfera de joc și fairplay-ul din timpul desfășurării meciului, l-au făcut pe Dahaka să declare, la finalul celor 120 de minute ale partidei, că ”Stejarii ” este echipa lui de suflet.

Lovituri de țurcă: Dahaka (2)

Meciul sutelor

Galacticii – Motopolini 1111 : 423

Galacticii: Chinezu (C), Bența, Vio Repa, Diesel

Motopolini: Szebi (C), Dascălu, Andrei, Ovidiu, Edi

Arbitri: Radu Aluaș, Sergiu Man

Dominația ”galactică” evidentă lasă fără combustbil Motopolini, care cu toate puseurile lui Ovidiu și Andrei, n-au reușit să acumuleze până la finalul meciului mai mult de 423 de puncte.

Deşi în minutul 8 Ovidiu minusează la o prindere și recuperează imediat dezavantajul cu o lovitură de țurcă, per ansamblu, jocul echipei Motopolini s-a concentrat în prima jumătate de oră a meciului. Aici amintim prinderile la lovire ale lui Andrei (minutele 17 și 20) sau lovitura de țurcă executată de același jucător, din minutul 18.

Numărul total de punctări al întregii echipe a fost de două ori mai mic decât al celor de la Galacticii (12 punctări față de 23), ceea ce arată dominarea acestora din urmă.

Meciul ”s-a rupt”în minutul 30 în defavoarea Motopolini, dezarmați de prinderile la lovire ale lui Vio Repa (minutele 10, 19 și 48) sau Chinezu (minutul 38). La acest capitol Motopolini au doar două prinderi la lovire față de cele cinci ale Galacticilor.

Galacticii au practicat un joc de blocare a adversarilor prin acțiuni de prindere la aruncare și acumulare de pași (11 la 5 în favoarea Galacticilor).

Finalul este încoronat cu o cavalcadă de lovituri galactice de țurcă.

Anesteziați, cei de la Motopolini n-au avut altă postură decât cea de spectatori la ploaia de țurci generată de Bența și Chinezu în ultimele 4 minute ale partidei.

Aici s-a înregistrat seria, minutul și lovitura de țurcă, Chinezu având un tir de 3 astfel de lovituri consecutive.

Final onorant pentru Motopolini și revigorant pentru Galactici.

Lovituri de țurcă: Chinezu (3), Bența (1), Andrei (1), Ovidiu (1)

Dominare totală

Juniorii – Stejarii 915 : -33

Juniorii: LuLu (C), Lor!, Rolf, Liviu, Emil

Stejarii: Vasicu (C), Ionică, Sorin, Chișiu

Arbitri: Mihail Gerald Manole, Sorin Halici, Mihaela Mănăilă

…Titlu inspirat din statistica jocului, care de la prima vedere ne relevă că Stejarii au punctat doar de 10 ori, față de Juniori, cu 43 de reușite. Asta înseamnă că Stejarii au realizat un joc situat la un nivel de 25% din cel practicat de adversarii lor. Și scorul nu este cel mai sever înregistrat de Stejari din meciurile de până acum.

Din diagrama jocului, deducem că primele 42 de minute ale Stejarilor nu au contat în economia meciului, iar atunci când au ”demarat”, au înscris un minus în dreptul lui Vasicu, urmat imediat de cel al lui Ionică. Pentru a fi solidar și a nu întrerupe ”ritmul” echipei și de asemenea pentru a păstra consecvența, în minutul 62, Chișiu mai ”produce” un minus echipei. Din acest minut, jocul Stejarilor se concentrează pe aducerea scorului pe plus, însă nu reușesc acest obiectiv măreț, până la finalul meciului.

Doar Liviu a reușit două lovituri de țurcă, cu toate că și coechipierii lui au depus eforturi pentru acumularea de puncte (Lor! cu 14 realizări, LuLu și Emil câte 8, fiecare).

Putem menționa că spre finalul jocului, când Juniorii și-au asigurat teoretic victoria, meciul a virat înspre o tactică pentru acumulare de puncte personale.

Lovituri de țurcă: Liviu (2)

Partida de 10… țurci

Galacticii – Stejarii 1111 : 437

Galacticii: Chinezu (C), Bența, Vio Repa, Diesel

Stejarii: Vasicu (C), Ionică, Sorin, Chișiu

Arbitri: Mihail Gerald Manole, Geta Manole, Sergiu Man

Întâlnirea sportivă din această zi se poate caracteriza în linii mari prin neobstrucționarea reciprocă a celor două echipe:

 • Stejarii au obținut cel mai bun punctaj al lor din acest campionat și înregistrarea primei lovituri de țurcă a echipei până în acest moment (Ionică, în minutul 32)
 • Galacticii au înregistrat 9 lovituri de țurcă, din care Chinezu a reușit nu mai puțin de 5 (record de lovituri de țurcă consemnate la un singur meci)
 • Și în acest meci s-a aplicat tactica acumulării de puncte personale din momentul în care Galacticii erau siguri de victorie, astfel că, și în această partidă, s-au acumulat foarte multe puncte personale, care contează pentru clasamentul final care va desemna cel mai bun țurcaș din acest campionat.

Lovituri de țurcă: Chinezu (5), Bența (3), Diesel (1), Ionică (1)

Jocul de țurcă… un spectacol!

Moroșenii– Galacticii 739 : 781

Moroșenii: Dahaka (C), Lică, Radu, Bestya, Dani Hotea

Galacticii: Chinezu (C), Bența, Vio Repa, Diesel

Arbitri: Mihail Gerald Manole, Florin Gavriș

Putem considera că acesta este cel mai bun meci al campionatului, de până acum. Drept urmare, vă invităm să apreciați jocul spectaculos oferit de cele două echipe, în următoarea grilă sintetică:

Date sintetice

Moroșenii

Galacticii

Număr de lovituri generatoare de puncte

33

26

Pași acumulați

13

17

Prinderi la lovire

6

10

Minusuri înregistrate

4

3

Media punctelor pe echipă și jucător

34,5 puncte

40,9 puncte

Sinteza jocului pe jucători este următoarea:

Date sintetice

Moroșenii

Galacticii

Jucător

Realizări

Jucător

Realizări

Media punctelor înregistrate/ lovitură

Lică

33,2 puncte

Bența

24,4 puncte

Dahaka

36,3 puncte

Chinezu

45,9 puncte

Radu

32 puncte

Vio Repa

45,7 puncte

Dani Hotea

53 puncte

Diesel

37,1 puncte

Bestya

25 puncte

Lovituri valide

Lică

18

Bența

5

Dahaka

11

Chinezu

8

Radu

2

Vio Repa

6

Dani Hotea

1

Diesel

7

Bestya

1

Total

33

26

Prinderi la lovire

Lică

1

Bența

2

Dahaka

3

Chinezu

6

Radu

0

Vio Repa

1

Dani Hotea

0

Diesel

1

Bestya

2

Total

6

10

Minusuri înregistrate

Lică

3

Bența

1

Dahaka

0

Chinezu

1

Radu

1

Vio Repa

0

Dani Hotea

0

Diesel

1

Bestya

0

Total

4

3

Reclame

4 răspunsuri la Cronicile meciurilor

 1. Arba Andrei zice:

  Multumiri celor care se ocupa de aceasta pagina, apreciem promptitudinea actualizarilor.

  • tzurca zice:

   Multumiri si din partea noastra, inseamna foarte mult cate un mic ecou ca acesta, ne face sa constientizam ca totusi, pe langa faptul ca ne place noua, celor ce organizam, pe langa realitatea ca echipele sunt destul de multe, oamenii implicati sunt numerosi, posibilii sponsori, oameni care au cat de cat bani si vad ca ceea ce se intampla pe terenul de ţurcă este un lucru serios incep sa apara… deci pe langa toate acestea, raspunsurile de acest fel din partea sportivilor implicati ne obliga la cresterea standardului paginii noastre de legatura cu exteriorul. Suntem in lucru si cu tzurca.ro, unde vom avea mai multe posibilitati.
   Joc bun in finala de joi.

 2. shaorma zice:

  dar cronicile meciurilor ;>
  atat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s